Testesteron, Prostat Kanseri ve Kellik
23.OCAK.2017 tarihinde güncellenmiş Harvard Tıp fakültesi yayınıdır.
Androjen sözcüğü insan yapıcı anlamında, yerinde seçilmiş ve kullanılmış bir terimdir.
Testesteron en güçlü androjen olup bu da onun üretken olguğu anlamına gelir. Kalın ses, artmış kas kütlesi, güçlü kemiklerin oluşmasından sorumlu olup aynı zamanda kemik iliğinde alyuvar üretimini de arttırır.
Ek olarak merak uyandıran kısmı,tam anlaşılmamasına rağmen erkek tipi davranış üzerine etkisidir. Libido ve cinsel isteğin temeli olan agrressyon yani atak olma davranışını destekler
Bu aynı zamanda normal ereksiyon ve seksüel performans için gereklidir.Testesteron ergenlik döneminde cinsiyet organlarının büyümesini sağlar ki bu tüm yaşam boyunca gerekli olan sperm üretimi için gereklidir.
Son olarak testesteron karaciğeri de etkiler, bu etki normal miktarlarda zararsızdır ama yüksek dozlarda LDL yi yükseltip HDL yi düşürür yani damar tıkanıklığında rol oymayan kolesterol oranlarını olumsuz etkiler.
Testesteronun pek çok dokuda direct etkisi olmasına rağmen bunların bazılarında DHT yani dihidrotestesteron a dönüşene kadar fazla bir etki göstermez. DHT deriyi de etkiler akneye yol açar saç köklerindeki folliküleri de etkileyerek göğüs kıllarında artışa yol açarken başımızdaki saçların dökülmesine neden olur. Erkek tipi kellik ve prostat büyümesi de etkileri arasındadır.
Bilim adamları bu bağlantıyı avantaja çevirmişler ve tek ilaçle iki durumu birden tedavi etmeyi planlamışlardır. Finasteride 5 mg Proscar ile BPH yani iyi huylu prostat büyümesini
Tedavi ederken 1 mg finasteride Propecia ile androjenik saç dökülmesini düzeltmeye çalışmışlardır. Benzer ilaç olan dutaseride ise BPH de kullanılırken saç dökülmesi için henüz onay almamıştır.
DHT bağlantısında karanlıkta kalmış bir kısım kalmışmıdır? Burada şunu düşünebilir miyiz? DHT hem prostat büyümesi hem de saç dökülmesi yapıyorsa saçları dökülmüş olan erkeklerde prostat kanseri riski artar mı? Belki. Bunu Avusturalyalı bilim adamlarına göre söyleyebiliriz. 1446 orta ile ağır derecede prostat kanseri olan 70 yaşın altındaki erkekleri değerlendirmişler ve bunları aynı yaşta hastalıkları omayan 1390 erkek ile karşılaştırmışlardır. Bulgulara göre vertexte saç dökülmesi olanlarda olmayanlara gore prostat kanseri olasılığı 1.5 kat daha fazladır. Bu ilişki 60*69 yaşları arasında ileri düzeyde prostat kanseri olanlarda çok daha yakındır. Ön çizgide silinme ele alındığında bu ilişki yoktur. Harvard dakı bilim adamlarının yaptığı çalışmada verteksdeki saç dökülmesi olan insanlarda koroner kalp hastalığı riskinin saçları hiç dökülmeyenlere göre daha fazla olduğu görülmüştür.
Prostat kanseri, koroner kalp hastalığı , ve saç dökülmesi arasında ilişkide testosterone ve DHT önde gelen şüpheliler olmasına rağmen açıklayıcı bilgiler tam yeterli değildir.
Bu bilgilere bakarak saç dökülmesi olan erkeklerde 60 yaşın üstünde prostat hastalığı muayenesi yaptırmak mantıklı olacaktır.